Referat medlemsmøte 22. april

Referat fra medlemsmøte 22.04 på Litteraturhuset

Formann Sindre Hauge Larsen ønsker velkommen til medlemsmøte på litteraturhuset. Veldig kjekt med så godt oppmøte- spesielt med tanke på det fantastiske sommerværet!

–       Referat fra forrige møte godkjennes.

– Eventuelt: Formannen informerer om forestående arrangementer:

–       Tillitsmannskurs på Solstrand 20-21 mai

– Sommermøte med sosialt fokus på Lanternen 3. juni

–       Hederstegnkomiteen får ordet: Det opplyses om at det utdeles hederstegn etter den faglige delen på kveldens møte.

  

Monika Adolfsen fra fagkomiteen introduserer kveldens emne og forelesere: 

Karen Reinholtsen: Master odont 2008. Jobber 100% som seksjonsovertannlege ved seksjon for kariologi. Er også spesialistutdanningskandidat i kariologi. UiB.

Torgils Lægreid: Cand. Odont 1997, phd, 2011. Jobber 50% som førsteamanuensis ved seksjon for kariologi.UiB og 50% i privat praksis

Foredrag: Hardvevsdefekter på roten.

–       Årsak, forebygging og behandling. 

Karen Reinholtsen innleder med å definere og differensiere mellom rotkaries og NCCL (non kariøse cervikale lesjoner). Deretter gjøres det godt rede for epidemiologi, årsaker og risikofaktorer ved rotkaries. Før hun videre tar oss igjennom hvordan en kan skille mellom aktive og kroniske lesjoner, samt hvilken betydning dette har for valg av behandling.

Behandlingsalternativer ved rotkaries strekker seg fra risiko for nye karieslesjoner, bringe karies lesjoner fra aktiv til kronisk til reparativ/restorativ behandling.  Det gis mange gode tips til profylaktiske fluorprogram og ulike produkter som kan anbefales til pasienter med rotkaries. 

Karen fortsetter deretter med å ta oss igjennom de samme momentene ved NCCL: definisjon, epidemiologi, årsaker/risikofaktorer og forebygging. 

Etter en liten minglepause fortsetter Torgils med å introdusere oss for de ulike restorativebehandlingsalternativene. Indikasjon for restorativ behandling av rotkaries er når non-invasive tiltak ikke lykkes samt estetiske hensyn. Det er derimot flere kliniske utfordringer som gjør det svært aktuelt å velge riktig type materiale. 

Torgils gir mange gode eksempler på ulike materialer og når de bør brukes, og kanskje ikke brukes. Det er godt å høre at selv ikke en kompositt kamerat alltid er skråsikker på når man bør benytte hvilket materiale. Både nye og mer velkjente materialtyper presenteres, og det er interessant å høre betraktninger om fordeler og ulemper som er ulikt dokumentert. Enkelte i salen avslørte også relativt overrasket at det ikke alltid er like lett å ha full kontroll på herdedybder og herdetid. 

Foredraget fortsetter med flere interessante kasus, der kreative løsninger på kliniske problemstillinger blir illustrert med gode bilder.  Det er fint å se hvor vellykket relativt uortodokse behandlingsmetoder kan bli! 

Torgils avslutter med å innlede en diskusjon rundt valg om å restaurere eller ikke utfira bilder og flere kasus. Det diskuteres videre i hvilke tilfeller det utløses HELFO refusjon eller ikke mtp slitasje skader. Dette leder til en mindre seriøs diskusjon om alt fra reiseforsikring til fall på olivensteiner med tennene først.

Fagkomiteen takker for godt foredrag og deler ut blomster til foredragsholderene til stor applaus fra salen. 

Hederstegnkomiteen får deretter ordet og deler ut hederstegn til Cecile Gjerde Gjengedal for hennes fremragendeakademiske prestasjoner. I begrunnelsen trekkes det frem seieren i forsker grand prix, at hun er kåret til beste foreleser flere ganger ved UiB samt hennes banebrytende arbeid med «Lets make bone» i tillegg til så mye mye mer.

Etter stående ovasjon for Cecilie fra hele salen, avsluttes kveldens møte og deltagerne rusler videre i finværet til Rebelfor middag og sosial sammenkomst.

Referenter 

Kjersti Krogstad og Johannes Lerdahl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s