Formannen har ordet, desember

Kjære kollega,

Jeg kan ikke være alene i å føle at tida går raskere enn før. Ikke bare er dagene kortere og mørkere nå som høsten har gått over i vinter, men det er mer innhold som skal pakkes inn i hverdagen. Vi skal ta igjen det tapte. Samtidig som tiden virker å gå raskere, føles det som om det er uendelig lenge siden forrige nedstenging. Men det var faktisk tidligere i år. Det var andre tider da, og selv om vi nå ser en ny bølge på vei er det lite sannsynlig at det blir noen tilsvarende nedstenging i denne omgang. 

Påmeldingen til Vestlandsmøtet åpnet umiddelbart etter Landsmøtet, og interessen så langt har vært overveldende! Både forkursene og fagprogrammet er verdt å få med seg, utstillingen har både kjente og helt nye aktører på stands, og på Festaften blir det en bedre middag med gudfaren i Stand Up Bergen, Christoffer Schjelderup, som konferansier. Endelig kan vi starte året på skikkelig vis! Vestlandsmøteheftet er sendt ut med NTFs Tidende, men hele programmet kan også leses på nettsidene: Vestlandsmøtet.no. Påmelding gjøres også via denne lenken.

Det har vært mye aktivitet i foreningen i høst. Høstens høydepunkt var utvilsomt Helt Harald, et helt spesielt medlemsmøte til minne om en helt spesiell tannlege. Svært mange møtte opp for å hedre og feire Harald Gjengedal, og det ble en flott kveld med både faglig stimulerende og rørende foredrag. Pensjonist-treffet i Markeveien umiddelbart før var også en stor suksess, og hele gjengen ble med videre til medlemsmøtet etterpå. Dette frister til gjentakelse.

Generalforsamlingen fant sted allerede uken etter, og samtlige saker ble banket gjennom uten noen store protester. Oppmøtet var godt også her. Det er mye arbeid som går med på å opprettholde et slikt tilbud som BTF tilbyr våre medlemmer, og de som gjør dette arbeidet er mennesker og kolleger som brukes av sine krefter og sin dyrebare fritid. Nå var det, som alltid, noen som gikk ut av sine verv, og etterlot seg dermed store sko å fylle. Valgkomiteen har derimot gjort en imponerende jobb med å sette sammen en god innstilling til valget, og jeg vil ønske hjertelig velkommen og gratulerer så mye til både gjenvalgte og nye tillitsvalgte! 

Ledermøtet i NTF fant sted i slutten av november, og temaet var selvsagt Tannhelseutvalget og arbeidet deres. NTF har en sentral rolle i utarbeidelsen av forslaget til ny organisering av tannhelsetjenesten i Norge. Det er ikke et lite stykke arbeid som skal til for å komme frem til den beste måten å organisere på. Møtet ble åpnet med innlegg fra en rekke representanter fra andre foreninger, deriblant visepresident i legeforeningen, Nils Kristian Klev, som på spørsmål om hva han ville gjort om han var oss svarte at han ville vært glad for det han har, og vært varsom med å inngå avtale med det offentlige. Plutselig kan det vise seg at vi gjennom en slik avtale ender opp med å gi avkall på en del av friheten vår. Pernille Lysaker, fylkestannhelsesjef i Rogaland, argumenterte litt senere for at vi i fremtiden må innrette oss med mer overvåkning og mindre frihet til å gjøre som hver tannlege, hver leder og hvert fylke ønsker, generelt mindre autonomi i beslutningstagningen. 

I denne prosessen blir det en utfordring å veie opp pasienthensyn mot NTF som interesseorganisasjon for tannlegene. NTF taler her både tannlegenes og pasientenes sak, med den tankegang at dersom pasientene har det bra har vi det bra. Vi må få sagt vår mening, ellers bestemmes det for oss; vi har politikere som vil ha mer kontroll over tannhelsetjenesten i landet, og som vil at tannhelsetjenesten skal likestilles med resten av helsetjenesten. En rekke viktige spørsmål uten noe åpenbart svar må besvares for å kunne komme i havn. Trenger vi to separate sektorer? Hvor skal tannhelsetjenesten være forankret? Skal vi se til Sverige og innføre en egenandel, med økt dekningsgrad med høyere utgifter? Eller vil dette føre til stimulering til økt og kanskje unødvendig behandling? Hvor mye kontroll skal vi akseptere? Og ønsker vi at tannhelsen i Norge er så profitabel at utenlandske fond flokker til landet for å investere?

Jeg nevnte i forrige innlegg i spalten nærmer etterutdanningsperioden 21-22 slutten, men NTF har gått ut med at perioden nå utvides ut 2023. Dette blant annet på grunn av redusert kurstilbud på grunn av pandemien. Flere kurs både i BTF og andre lokalforeninger har vært avlyst, Vestlandsmøtet har ikke blitt gjennomført siden 2020, og mange sliter derfor med å nå timekravet. Fristen utsettes altså nå til etter Representantskapet som finner sted i november. Ordningen med obligatorisk etterutdanning og timekrav er bestemt av Repskapet, altså medlemmene i NTF, og om noe skal endres med ordningen er det her dere har sjansen til å få sagt det dere mener. BTF kan sende fem delegater, pluss formann, og disse delegatene trenger ikke å være tillitsvalgte fra før. Det er en stund til enda, men det skader ikke å begynne å tenke på det allerede nå!

Jeg ønsker alle mine kolleger en riktig god vinter og en gledelig førjulstid, så ses vi på Vestlandsmøtet i januar!

Sindre Hauge Larsen,

Forman i BTF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s