Referat medlemsmøte 10.03.23

Sted: Litteraturhuset

Dato: 10. mars 2023 kl. 19.00

Fredag 10. mars var det duket for nytt medlemsmøte i Bergen Tannlegeforening, denne gangen holdt på Litteraturhuset. Formann Sindre Hauge innledet møte med å ønske velkommen og gå gjennom referatet fra forrige medlemsmøte slik at dette kunne godkjennes. Videre fikk de oppmøtte medlemmene informasjon om ordningen for behandling av unge voksne mellom 21-26 år (gr. G). Han oppfordret også interesserte til å melde seg på tillitsmannskurs på Solstrand Hotel & Bad som arrangeres 5.-6. mai.

Christoffer Bjelland stilte opp som dyktig foredragsholder og snakket om klinisk fotografering. Innledningsvis snakket han om at klinisk fotografering kan være mer enn bare dokumentasjon og at han som «dental fotoentusiast» har samlet erfaring og kunnskap gjennom mye prøving og feiling.

Han fremhevet at utstyr og innstillinger er viktige for å kunne ta gode kliniske bilder, og at man kunne komme langt med et brukt kamera fra «Finn.no» så lenge man hadde ekstra blits og et passende objektiv. Dersom man kun er opptatt av dokumentasjon, mente han at ringblits er tilstrekkelig. Til markedsføringsbruk derimot, vil en «twin flash» eller et studiolys gi bedre og mer tiltalende bilder. Han anbefalte å bruke et makroobjektiv mellom 60mm og 100mm avhengig av hvor nær man ønsker å ta bildene. Han anbefalte følgende innstillinger ved klinisk fotografering; blenderåpning f22, lukkerhastighet 1/125 og ISO 100.

Christoffer gav oss flere nyttige tips for å ta gode kliniske bilder. Her har vi oppsummert dem:

  • Hjelpemidler som retraktorer/kinnholdere, (duggfrie) speil og svart bakgrunn kan bidre til et oversiktlig bilde
  • Ha pasienten oppreist i stolen med stolen senket slik at man kan ta bildene noe ovenfra. Dette vil ifølge Christoffer gi et mer estetisk tilfredsstillende utrykk.
  • Ha gjerne med bilde av pasients profil og et smilebilde. Fremprovoser smil med en dårlig vits 😉
  • Varm opp speilet ved å oppbevare det på autoklaven, slik unngår man dugg
  • Ikke få med fingre eller hansker på bildet. Husk at pasienten kan hjelpe til å holde retraktoren

Videre la han frem forslag til bruk av kliniske bilder. Ikke bare i kommunikasjon med tanntekniker og dokumentasjon til Helfo, men også i markedsføringsøyemed. Han mente at det er avgjørende å benytte sosiale medier dersom man skal nå ut til flest mulig, og bruk av appellerende bilder vil være en fordel. Slik mente han at pasienter kan få informasjon og innblikk i behandlingsresultater med før- og etterbilder. Dette kan skape en relasjon mellom behandler/klinikk og pasient, noe som også kan føles trygt for engstelige pasienter.

Avslutningsvis ble det snakket om det juridiske i forhold til bruk av kliniske bilder i sosiale medier. Christoffer diskuterte lovligheten i forhold til estetikk/kosmetikk-markedsføring og påpekte viktigheten av samtykke dersom bilder skal brukes på sosiale medier. Det ble også nevnt at det er viktig å forsikre seg om at pasienten forstår rekkevidden av et slikt samtykke.

Som takk for et interessant og informativt foredrag, overrakte Karen Risnes Lægreid fra Fagkomiteen i BTF et gavekort til Christoffer på Vinmonopolet.

Med disse gode tipsene fra foredraget, kommer man langt når man skal ta kliniske bilder. Lykke til med fotograferingen!

Etter møtet fortsatte kvelden med en herlig middag på Colonialen Brasseriet. Til hovedrett ble det servert entrecôte eller hvit fisk med deilig tilbehør og god drikke. Desserten var en nydelig konfektkake med solbærsorbet på siden. Alt i alt en veldig hyggelig kveld med god stemning og fine samtaler.

Takk for et nyttig foredrag og en fin kveld! Neste medlemsmøte avholdes 14. april.

Mari Resset Møllerplass og Mina Lia, referenter i BTF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s