Referat fra medlemsmøte fredag 14. april

Dato: 14.04.23

Sted: Litteraturhuset

Fredag 14. april var det tid for nytt medlemsmøte i BTF. Det var godt oppmøte og god stemning i salen på Litteraturhuset. Formann Sindre Hauge Larsen ønsket velkommen, og referatet fra forrige medlemsmøte ble godkjent. Han opplyste om at ordningen for behandling av unge voksne nå gjelder for 21-24-åringer og at de får dekket 75% i Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT). Videre kunne han fortelle at tillitsmannskurset på Solstrand nå er fulltegnet og at dato for Vårmøtet er satt til 9. juni. Kristoffer Øvstetun fra valgkomitéen oppfordret folk til å stille til styret, og ba de som kunne tenke seg dette om å sende han en e-post.

Peter Nygård fra fagkomiteen presenterte kveldens tema: blodfortynnende medikamenter og antibiotika. Det ryktes at allmennlegene er lei av å ta stilling til tannlegenes spørsmål rundt seponering av blodfortynnende medikamenter. Han introduserte videre kveldens foredragsholder: Sigbjørn Løes – avdelingssjef ved kjevekirurgisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus og professor ved det helsevitenskapelige fakultet UiT Norges Arktiske universitet, samt fagsjef for kjevekirurgi i Store Norske Leksikon.

Sigbjørn tok oss gjennom et morsomt og oppklarende foredrag om hva vi som tannleger må ha oversikt over når det kommer til Blodfortynnende medikamenter og antibiotika. Han mente at dette var så enkle tema, at han gjerne ville benytte anledningen til å fortelle litt om tannlegenes rolle i helsevesenet når han først var der. Han poengterte at det er viktig at vi som tannleger kan se helheten rundt en pasients helsetilstand, men at vi ikke må overta et ansvar som vi ikke har. Vi heter tannleger fordi det er tenner som er viktigst i vårt fagfelt, mente han.

Sigbjørn tok oss deretter gjennom blodfortynnende medikamenter. «Blodfortynnende er ikke sånn kjempevanskelig», hevdet han, og la frem fire viktige spørsmål vi må stille oss selv ved behandling av pasienter som står på dette:

  1. Hvilken type blodfortynnende står pasienten på; antikoagulantia eller platehemmere?
    • Antiokoagulantia virker på hele koagulasjonssystemet
      • Marevan
      • DOAK
      • Lavmolekylært heparin
    • Platemmere virker på blodplatene
      • Acetylsalisylsyre
      • Andre platehemmere
  2. Hvorfor står pasienten på blodfortynnende?
    • Dette er det viktigste spørsmålet og man må ta stilling til hvilken risiko det er for pasienten dersom man velger å seponere. Pasienter med mekanisk hjerteklaff, atrieflimmer eller koronare stent har moderat kardiovaskulær risiko med tanke på seponering, og her bør man være ekstra forsiktig.
  3. Hvor stor blødningsrisiko medfører den planlagte behandlingen?
    • Det er tannleger som vet hvor mye det normalt blør ved ulik tannbehandling. Dette er nok mye av årsaken til at allmennlegene tenker at vi selv bør kunne ta stilling til seponering av blodfortynnende medikamenter. Hvilken risiko løper man ved eventuelt å ikke seponere? Man bør isåfall være beredt på økt blødning. DOAK kan ved behov seponeres dagen før. Sigbjørn mente at dette er det vi tannleger som må ta stilling til selv.
  4. Hvor viktig er det å utføre den planlagte behandlingen?
    • Skal pasienten stå på blodfortynnende bare en kort periode? Kan behandlingen eventuelt utsettes? Sigbjørn anbefalte å skaffe seg et helhetlig bilde over pasientens situasjon.

Han valgte å oppsummere det slik:

  • Blødningsrisiko i forbindelse med bruk av Marevan må kontrolleres ved hjelp av INR-målinger. Seponeres eventuelt i samrd med fastlege.
  • Blødningsrisiko ved bruk av DOAK kan vi vurdere uten å konsultere lege og eventuelt seponere 24 timer før behandling.
  • Platehemmere trenger man som regel ikke å seponere i forbindelse med tannbehandling.

Videre var det duket for gjennomgang av retningslinjene for bruk av antibiotika. «Dette går fortere, for dette er mye lettere enn blodfortynnende» – spøkte Sigbjørn. Han anbefalte alle å bruke nettsiden «antibiotikaiallmennpraksis.no». Her finner man all informasjon man trenger rundt indikasjoner, type og dosering av antibiotika. Hovedbudskapet var at man ved store infeksjoner med systemiske symptomer skal gi antibiotika og ikke være redd for å gi ved indikasjon. Samtidig fremhevet han at man må unngå å bruke antibiotika som erstatning for god drenasje. Han minnet oss også på at enkelte pasienter skal ha antibiotikaprofylakse, blant annet de med mekanisk hjerteklaff. Sigbjørn viste oss to videoer av drenasje av abscesser til både grøss og begeistring i forsamlingen. «Dette er god behandling det!» – sa han og la til at tanninfeksjoner ikke er noen spøk, og at det kan føre til livstruende tilstander. Drenasje er den beste behandlingen, men vær observant på nervus mentalis og utvis forsiktighet i munngulvet. 

Det ryktes at Sigbjørn liker blodfortynnende fra Bordeaux, og som takk for et oppklarende og underholdende foredrag fikk han et gavekort på Vinmonopolet.

Etter møtet fortsatte kvelden på Colonialen Brasseriet der vi fikk servert andebryst med tilbehør til hovedrett og hasselnøttfinachier til dessert. Det var nydelig mat og drikke og god stemning rundt bordene.

Kvelden ble rundet av i Markeveien med småprat og god drikke. På vei hjem oppsummerte Sigbjørn sin egen prestasjon som «et glimrende foredrag!», noe vi selvfølgelig var helt enige i.

Takk for denne gang! Vi ses på Vårmøtet 9. juni.

Mari Resset Møllerplass og Mariell Strømø

Referenter for Bergen Tannlegeforening

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s