Referat Vestlandsmøtet 2024

Grieghallen

11.—13. januar

Endelig var duket for Vestlandsmøtet 2024, det 82. i rekken. Møtet ble sparket i gang torsdag 11. januar med parallelle forkurs for mange av deltakerne.

Kurset «Management of Deep Caries and the Exposed Pulp” ble holdt av Sivakami Rethnam Haug og Henry (Hal) Duncan. I løpet av dette kurset fikk deltakerne et unikt innblikk i ulike pasientkasus, samt teknikker og materialer til bruk i konseptet minimal invasiv vital pulpabehandling ved dyp karies og pulpaeksponering.

Harald Nesse holdt sitt hands on kurs i partielle proteser til stor nytte for deltakerne. Med en teoretisk innføring i hvordan en skal konstruere enklest mulig støpte delproteser fikk deltakerne selv prøve seg på å tegne konstruksjonene på gipsmodeller. Det ble flere gode diskusjoner rundt de ulike pasientkasusene og de fremmøtte ble sittende igjen med verdifull kunnskap som kan tas i bruk neste gang en partialprotese skal fremstilles.

Christine Jonsgard og Cecilie Gjerde fokuserte på hva man som tannlege bør ha kontroll på ved implantatbehandling, og loset oss gjennom flere spennende kasus.

Torsdag kveld ble Vestlandsmøtets vorspielmiddag avholdt på restaurant Roast i 13. etasje på Scandic Ørnen. Her ble det servert en nydelig tre-retters middag. Forretten besto av hjemmegravet kveite, med rømme, pastinakk, syrnet gulrot, nøtter og hint av multer til forrett. Til hovedrett fikk vi servert pannestekt lysing med jordskokkpure, kongeøsterssopp, gulrøtter og rødvinssaus. Desserten var et sjokoladeegg fylt med sjokolademousse servert med karamell, bringebærsorbet og friske bær. Stemningen var upåklagelig, og med mye god drikke, flotte taler og godt selskap kunne man ikke annet enn å glede seg til resten av helgen.

Fredag morgen startet med to fantastiske låter av koret Aria før formann i Bergen Tannlegeforening, Solveig Ystgaard, ønsket oss alle velkommen til faglig påfyll, sosialt felleskap og mye moro på Vestlandsmøtet 2024. President i Den norske tannlegeforening, Heming Olsen Bergem, holdt også et innlegg, hvor han tok opp viktigheten av å engasjere seg, slik at vi som tannleger kan være med på å forme hvordan tannlegeforeningens fremtid og samarbeidet med politikere skal være. Leder av fagkomitéen, Monika Nydal Adolfsen, ønsket oss velkommen til den faglige biten av Vestlandsmøtet og presenterte fagprogrammet for oss. 

Vestlandsmøtets åpningsforedrag var «Kroppsspråkets avsløringer» med Vidar Hansen. På en humoristisk og kreativ måte viste han oss hvordan vi kan bruke non-verbal kommunikasjon til å fremstå på en mer tydelig og troverdig måte, og hvordan vi kan roe ned folk i en stresset situasjon. Flere ganger i foredraget tok han opp personer fra publikum for å delta i aktiviteter der han kunne avsløre og manipulere deres tanker gjennom tolkning av kroppsspråk.

I hovedfoajéen i Spissen i Grieghallen var det et stort antall utstillere som hadde tatt turen. Disse ble godt besøkt i pausene og en gjentakelse av fjorårets «stempeljakt» var en suksess også i år.

Christine Jonsgar og Cecilie Gjerde fortsatte dagen med foredraget «Etter festen! Hvordan følge opp tannimplantater som har vært lenge i funksjon?». De gikk gjennom hovedforskjellene mellom tenner og implantater, samt de vanligste komplikasjonene som kan oppstå. Gjennom kasustikker og tverrfaglige diskusjoner fikk vi et verdifullt innblikk i hvordan man best mulig kan følge opp implantater og hva som kan gjøres når de ulike komplikasjonene oppstår. 

Etter en nydelig lunsjbuffet i Spissen tok Hal Duncan oss gjennom foredraget «An overview of deep caries management; vital pulp treatments: current consepts and techniquies». Han la vekt på vital pulpabehandling (partiell/full pulpotomi) og hvordan man med enkle materialer og prosedyrer kan beholde pulpas vitalitet, selv ved pulpaeksponering etter ekskavering av dyp karies.  

Falk Schwendicke var med oss digitalt med sitt webinar «Diagnostics and decision making – and how AI revolutionizes the field». Han ga oss et innblikk i hvordan kunstig intelligens i fremtiden kan brukes i diagnosearbeid, men betrygget oss likevel med at vi tannleger ikke vil bli overflødige med det første.

Fredagens fagprogram ble avsluttet med Vegard Bergs foredrag «DSD – Digital Smile Design» der han viste hvordan man ved hjelp av digitale metoder kan designe pasientens smil og bruke dette til behandlingsplanlegging, kommunikasjon og til å motivere pasienter til behandling ved å vise hvor fint smilet kan bli. Dette er et veldig spennende konsept, men også et kontroversielt tema som reiser etiske spørsmål rundt tannlegers rolle.

Parallelt på fredagen foregikk det et eget kurs for tannhelseteamet. Stig Løvold holdt røntgenkurs i to deler før lunsj. Her fikk tannhelseteamet blant annet tips om hvordan ta gode intraorale bilder, en oppdatering på strålevern og en øving på gransking av OPG-bilder. Etter lunsj sto Vidar Hansen klar igjen med sitt foredrag om kroppsspråk slik at også tannhelseteamet kunne få nytte av hans gode tips i forhold til non-verbal kommunikasjon.  

Tradisjonen tro var det duket for festaften på fredag kveld. Denne gangen skulle også dette foregå i Grieghallen. I Spissen var utstillingsområdet rigget om til festområde med oppdekte bord og scene. Formann Solveig Ystgaard åpnet kvelden med et dikt, og utbrakte en skål for hovedstyret og festkomiteen. Kveldens toastmaster var komiker Sandra Spjelkavik. Hun ledet oss trygt gjennom kvelden med flere humoristiske og musikalske innslag. Det ble servert en deilig tre-retters som så ut til å falle i god i smak. Til forrett fikk vi sukkersaltet laks med avokadokrem, rødløkskompott og ponzosaus. Hovedretten besto av indrefilet av okse, søtpotetpure, soyabakt sopp, smørdampet asparges, fondantpotet, karse fra Knarvik og rødvinssaus. Til dessert fikk vi en nydelig pasjonsfrukts pannacotta med bringebær sorbet, marengs, coulis av kiwi og friske bær. Etter maten ble det ryddet klart til dansegulv med innleid DJ og saksofonist. Det var god stemning og flere koste seg på dansegulvet og med mingling. 

Lørdagens fagprogram startet med Kjetil Reisegg og hans foredrag «Sementeringer av protetiske konstruksjoner – en gjennomgang for tannhelseteamet». Her fikk vi en ryddig gjennomgang av egenskaper, indikasjoner og prosedyrer for de ulike sementgruppene med flere kliniske eksempel. Det er ingen tvil om at det er en jungel av sementer på markedet, men midt i denne jungelen står Kjetil som en trygg og kunnskapsrik spesialist.

Videre sto Nancy (Athanasia) Bletsa klar med neste foredrag; «Hva nå? Når tannskader skjer… Viktig å huske!». Gjennom to deler ga hun oss god informasjon om de forskjellige tannskadene med praktiske råd til når tannskader inntreffer. Hun påpekte viktigheten av å stille riktig diagnose for å få en best mulig oppfølgning og prognose. Vi var også heldige å få se flere spennende kaustikker og tips til behandlinger.

 

På siste del av programmet sto HELFO i fokus. Det ble en liten endring i programmet, og Øystein Langåker holdt forelesningen om de siste oppdateringene innenfor HELFO. Til stor nytte for de fremmøtte gikk han gjennom vanlige feil han ser ved kontroller og spesifiserte flere av de mest brukte innslagspunktene. Til manges overraskelse var deler av foredraget på kinesisk – som han heldigvis oversatte for de uheldige av oss som ikke forstår det språket. 

Vi takker for et vel gjennomført Vestlandsmøte med faglig påfyll, samt mye god mat og flotte folk. Med det vil vi også takke for oss som referenter. Vi er takknemlige for å ha fått denne muligheten til å være en del av det fine miljøet i Bergen tannlegeforening. 

Avtroppende referenter, Mari Resset Møllerplass og Mina Lia

Legg igjen en kommentar